Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μέλη

Δρ. Δημήτρης Κατσίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Διευθυντής

Ο Δημήτρης Κατσίκας είναι Επίκουρος Καθηγητής  Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα χρηματοοικονομικά και τη διεθνή πολιτική οικονομία στο London School of Economics  (LSE). Έλαβε  το διδακτορικό του από το LSE  στον τομέα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Έχει διδάξει  ως  Επισκέπτης Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής, συντονιστής ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ερευνητικά με την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Την περίοδο 2013-2019 ήταν Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν επικεφαλής του νέου Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Την περίοδο Σεπτέμβριος 2020 – Αύγουστος 2021 ήταν Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Την άνοιξη του 2022 ήταν Επισκέπτης Κύριος Ερευνητής στο Hellenic Observatory του LSE.

 

Δρ. Νικόλαος Κουτσιαράς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Νίκος Κουτσιαράς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Πολιτικών, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και παρακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην αγροτική οικονομική του Wye-Imperial College/ University of London, αποκτώντας τον τίτλο σπουδών Master of Science. To 2002 έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον βαθμό άριστα. Στην διάρκεια της περιόδου 1994-2002 ήταν εξωτερικός συνεργάτης, με διδακτικά καθήκοντα, του μεταπτυχιακού προγράμματος στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και, ακολούθως (2003-2004), εργάσθηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας (Π.Δ. 407/80) στο ίδιο Τμήμα. Το 2006 εξελέγη στην βαθμίδα του λέκτορα, το 2013 έγινε επίκουρος καθηγητής και το 2018 αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος. Από το 2012 έως το 2020 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Από το 2013 έως το 2015 ήταν επιμελητής έκδοσης του περιοδικού Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης (σε συνεργασία με τον καθηγητή Γρηγόρη Μολύβα). Έχει δημιουργήσει και διευθύνει την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα http://www.poleconomix.gr. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες, δύο βιβλία/θεματικές συλλογές εκτενών κειμένων του, ένα βιβλίο βασισμένο στις διαλέξεις του στο μάθημα Οικονομική και Νομισματική Ένωση (στα αγγλικά), ένα οικονομικό κόμικ, άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά και κείμενα σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στην πολιτική οικονομία, την μακροοικονομική θεωρία και την ιστορία των μακροοικονομικών θεωριών, στο κοινωνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Αντώνης Μεταξάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας το βαθμό Άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, η οποία βαθμολογήθηκε από κοινού με την προφορική εξέταση (“Rigorosum”) ομοφώνως από τη σχετική πενταμελή Επιτροπή εκλεκτόρων με Άριστα μετ’ επαίνου ("summa cum laude"). Εξελέγη Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2017 εξελέγη παμψηφεί Επίκουρος Καθηγητής. Από το 2021 είναι Αναπληρωτής  Καθηγητής. Έχει αναπτύξει εκτενή διδακτική δραστηριότητα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ. Από το 2013 είναι επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το 2017 προσεκλήθη ως επισκέπτης Καθηγητής σε ανώτερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο αντικείμενο της ενεργειακής ρύθμισης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (TU Berlin). Έχει εκτενές δημοσιευμένο επιστημονικό έργο αποτελούμενο από μονογραφίες, άρθρα και γνωμοδοτήσεις στην ελληνική, αγγλική αλλά και γερμανική γλώσσα, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων συλλογικών τόμων. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ παράλληλα είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις, όπως η Γερμανοελληνική Ένωση Νομικών και η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων.

Δρ. Δημήτριος Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης με έμφαση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη  στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής, 1984), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., 1987, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Yale University (M.A., 1987, M.Phil., 1988, Ph.D., 1991, με  υποτροφία του Yale και του Ιδρύματος Ωνάση). Πήρε το διδακτορικό του με ‘διάκριση’ (‘distinction’). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μεταξύ των ετών 1991 και 1993. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά. Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως ειδικός επιστήμονας), στο μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης (ως επισκέπτης καθηγητής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο, ως επίκουρος καθηγητής επί συμβάσει, ΠΔ 407/1980). Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το  2008 ως αναπληρωτής καθηγητής  και από το 2018 ως καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Το εαρινό εξάμηνο του 2003 ήταν ‘Senior Research Fellow’  στο Hellenic Observatory του London School of Economics, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο South EastEuropean Programme του Centre for European Studies, με έδρα το St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016 ‘Visiting Professor’ στη Σχολή Sciences Po, Παρίσι. Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα,  τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.

Συνεργαζόμενοι Ερευνητές

Δρ. Ναπολέων Μαραβέγιας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ιδρυτής ΕΚΟΠΔΑ

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat με Άριστα με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης από το Πανεπιστήμιο της Grenoble. Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1997. Από το 2000 είναι Καθηγητής της “Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης” στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος τη διετία 2006-2008. Διετέλεσε επίσης από το 1999 ως το 2004 Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και 2003-2004 Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM). Το 2001 τιμήθηκε με παράσημο από τη Γαλλική Δημοκρατία για την προσφορά του στην επιστήμη. Το 2006, το 2009 και 2012 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ). Από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012. Από τον Μάρτιο του 2015 έως το 2019 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κληθεί να διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια (Oxford, Montpellier, Valencia). Είναι ιδρυτής του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, του οποίου υπήρξε και Διευθυντής εώς το 2022 και Διευθυντής Σύνταξης του Επιστημονικού Περιοδικού «Περιφέρεια». Τέλος, αρθρογραφεί συχνά στον αθηναϊκό τύπο.

Δρ. Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

Ο Γιώργος Ανδρέου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο) και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής, ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών στην ΕΕ και οι σχέσεις Ελλάδας - Ε.Ε. Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες "Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων" (Κριτική, Αθήνα 2022), "Η νεοθεσμική προσέγγιση της πολιτικής" (Κριτική, Αθήνα 2018) και "Η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα" (Παπαζήσης, Αθήνα 2007), άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Έχει επίσης επιμεληθεί το ειδικό αφιέρωμα της επιστημονικής επιθεώρησης Περιφέρεια “Ο μελλοντικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2021-2027” (τχ. 8, 2019), το ειδικό αφιέρωμα της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης "Θεσμοί, Δημόσιες Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα" (τχ. 40, Ιούλιος 2013), και συνεπιμεληθεί τον συλλογικό τόμο "Cohesion Policy and Multi-level Governance in South East Europe" (Routledge, Οxon 2011).
 

Δρ. Γιάννης Ελ. Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Ελ. Δούκας είναι  επίκουρος καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ. Ακόμη, έχει διδάξει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πρόγραμμα συνεργασίας ΥΠΕΞ-ΟΟΣΑ για τη  Διοικητική Μεταρρύθμιση, στη  μελέτη  του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την Τράπεζα της Ελλάδος,  με αντικείμενο την «Αξιολόγηση των επιπτώσεων στην πορεία της ελληνικής οικονομίας των πολιτικών που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ», στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ : Μονάδα Ευρωπαϊκής Αγροτικής Ανάπτυξης, ως  Ερευνητής - Μέλος της  Επιστημονικής Επιτροπής και  στην  ομάδα εργασίας «Περιφερειακή Ανάπτυξη με επίκεντρο τον Αγροδιατροφικό Τομέα» στο πλαίσιο του FORUM «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώθηκε από την  Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Έχει συγγράψει μονογραφίες,  άρθρα , κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους   και έχει επιμεληθεί συγγράμματα, στα ελληνικά και αγγλικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται αφορούν στην διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία, ιδιαίτερα στα πεδία της αγροτικής οικονομίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Κατά την τρέχουσα περίοδο  συμμετέχει στο «Jean Monnet Network project» με θέμα: «Crisis-Equity-Democracy for Europe and Latin America», με αντικείμενο τις πολλαπλές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τέλος, έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης (ΕΚΟΠΔΑ) του ΕΚΠΑ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και μέλος του Συμβουλίου Σύνταξης  του επιστημονικού περιοδικού «Περιφέρεια- Region & Periphery».

Δρ. Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, ΕΛΕ Β' βαθμίδας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης είναι Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας (ΕΛΕ) Β’ βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Ανάλυση δημόσιων πολιτικών για την έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία». Έχει διδακτική εμπειρία στην ανώτατη εκπαίδευση, διδάσκοντας μαθήματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια, και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, εκθέσεις και κείμενα εργασίας. Με βάση την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία και σταδιοδρομία, τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εντοπίζονται στον τομέα της δημόσιας πολιτικής, με εξειδίκευση στην έρευνα-τεχνολογία-καινοτομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Δρ. Μάριος Ψυχάλης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Ο Μάριος Ψυχάλης είναι Λέκτορας Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του Διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Π. Λιαργκόβα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου, μελετώντας την ανταπόκριση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Επιστημονικά άρθρα στα οποία έχει συμμετάσχει έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το European Review του εκδοτικού οίκου Cambridge University Press και το European Politics and Society του εκδοτικού οίκου Taylor & Francis, το International Review of Economics & Finance του εκδοτικού οίκου Elsevier.  Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια, έχοντας λάβει βραβεία νέου ερευνητή (Icodecon 2016) καθώς επίσης είναι κριτής σε ξενόγλωσσα περιοδικά, όπως το Journal of Political Science and International Relations, το Theoretical  Economics Letters, ενώ αρθρογραφία του έχει συμπεριληφθεί στην βάση δεδομένων για τον Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από το 2020 είναι εξωτερικός συνεργάτης του ΚΕΠΕ, συμμετέχοντας σε συγγραφή επιστημονικών εκθέσεων. Αποτελεί μέλος διυπουργικών επιτροπών που παρακολουθούν την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων σε φορείς της κεντρικής διοίκησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη δημοσιονομική διακυβέρνηση, τη δημοσιονομική πολιτική, τη μακροοικονομική σταθερότητα στην ΟΝΕ και τον ρόλο του κράτους στην δημόσια οικονομική διακυβέρνηση.

Δρ. Μαρτίνος Λύκος

Ο Μαρτίνος Λύκος είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταπτυχιακού διπλώματος Αστικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham και διδακτορικού διπλώματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνεργάζεται με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και εργάζεται στη δημόσια διοίκηση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν στην αστική και περιφερειακή οικονομική, την οικονομική του χώρου, την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση.

Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου είναι Διεθνολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής την οποία υποστήριξε (με «άριστα») είναι: «Η οικονομική ισχύς της Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία: οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Είναι ακαδημαϊκός υπότροφος διδακτικού έργου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Σπούδασε Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και σε ιστοσελίδες ερευνητικών κέντρων στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε. και τη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τις Τομεακές Πολιτικές και το Πολιτικό Σύστημα της Ε.Ε. Ομιλεί την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Δρ. Ιωάννης Βαρδόπουλος

Ο Ιωάννης Βαρδόπουλος σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του αρχικά στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και έπειτα στη βιώσιμη ανάπτυξη με υποτροφία αριστείας. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του μελέτης ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη αστική βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα, διεξάγει έρευνα για την αντιμετώπιση βασικών ανησυχιών του σύγχρονου αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος μέσω των αρχών της εφαρμοσμένης βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας μαθήματα που αφορούν στον περιβαλλοντικά βιώσιμο περιφερειακό σχεδιασμό και τη χωρική ανάπτυξη, και νωρίτερα Επισκέπτης Καθηγητής στη βαθμίδα του Λέκτορα διδάσκοντας στρατηγικές σχεδιασμού και εφαρμογής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Παράλληλα, επέβλεψε σημαντικό αριθμό διπλωματικών μελετών μεταπτυχιακού επιπέδου. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και των Εργαστηρίων Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Βιώσιμης Ανάπτυξης και Βιώσιμου Τουρισμού και Πολιτισμού του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και συμμετείχε στην υλοποίηση, οργάνωση και συγγραφή πλήθους ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει συνολικά 67 δημοσιεύσεις, σε 39 από τις οποίες είναι ο μοναδικός ή ο πρώτος συγγραφέας, με δείκτη επιστημονικής ποιότητας h-index=15 και ήδη πάνω από 900 αναφορές. Αποτελείται από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (WoS Impact Factor) > 90, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, κριτικές επιστημονικών βιβλίων, και άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είναι πιστοποιημένος κριτής υποβληθέντων επιστημονικών άρθρων και αριθμεί πάνω από 44 αξιολογήσεις για περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα των πτυχών της αστικής βιωσιμότητας. Απασχολείται ως πολιτικός και περιβαλλοντολόγος μηχανικός, μελετητής και ερευνητής. Κατέχει την αγγλική σε προχωρημένο επίπεδο αυτάρκειας και την γαλλική σε βασικό επίπεδο.

Γιώργος Οικονόμου

Ο Γιώργος Οικονόμου είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεθνών οικονομικών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (νυν ΜΒΑ). Ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ (Α΄κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών). Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (με «άριστα») στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία ΙΚΥ (Β΄ κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών). Τα πρώιμα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούσαν τον συγχρονισμό των οικονομικών κύκλων (business cycles) στην Ευρωζώνη. Πλέον εστιάζει σε ζητήματα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, ανάλυσης δημόσιας πολιτικής, (πολυεπίπεδης) διακυβέρνησης, εξευρωπαϊσμού, καθώς και λειτουργίας επιμέρους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Επιτροπή των Περιφερειών). Επίσης, είναι κριτής (reviewer) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ηλίας Νάτσιος

Ο Ηλίας Νάτσιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων. Στον παρόντα χρόνο εργάζεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην ψηφιακή οικονομία, την ενιαία αγορά, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Κωνσταντίνος Καζαντζής

Ο Κωνσταντίνος Καζαντζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίΕίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. ναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική. Στον παρόντα χρόνο διατελεί Υποψήφιος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική.

Γιώργος Μέρμηγκας

Ο Γιώργος  Μέρμηγκας εντάχθηκε στο Τμήμα Εμπορίου και Αγορών της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ως μέλος της ομάδας εμπορίου, και ασχολείται με ζητήματα εμπορίου, ασφάλειας τροφίμων και εμπορικές συμφωνίες. Έχει μακρά εμπειρία καθώς έχει εργαστεί στο γραφείο της οργάνωσης στη Γενεύη ως αξιωματούχος εμπορίου και ασφάλειας τροφίμων. Έχει εργαστεί προηγουμένως για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Επιπλέον, έχει υποστηρίξει την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ ως αξιωματούχος εμπορίου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Ασχολείται με την εφαρμογή δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων του FAO στην Ανατολική και Νότια Αφρική εστιάζοντας στην ευθυγράμμιση των διαδικασιών χάραξης πολιτικής σχετικής με το εμπόριο και τη γεωργία. Είναι κάτοχος πτυχίου στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας και μεταπτυχιακού στην Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, από πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Κίρα Γκάρτζου-Κατσουγιάννη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια LSE

Η Κίρα Γκάρτζου-Κατσουγιάννη είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics & Political Science (LSE), από όπου έλαβε και το διδακτορικό της (2021). Η έρευνά της εστιάζει στην πολιτική οικονομία της τοπικής ανάπτυξης, και για την διδακτορική της διατριβή μελέτησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης συνεργατικών δεσμών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αντίξοες συνθήκες. Έχει συν-δημοσιεύσει εργασίες σχετικά με τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τοπικό επίπεδο στα επιστημονικά περιοδικά Politics & Society και Governance. Επίσης, μαζί με την Claudia Sternberg και την Καλυψώ Νικολαΐδη, έχει συγγράψει μονογραφία για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στον τύπο (Palgrave Pivot, 2018). Στο LSE, έχει διδάξει το προπτυχιακό μάθημα «Διακυβέρνηση, Πολιτική και Δημόσιες Πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Έχει σπουδάσει Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη στην Οξφόρδη (BA) και Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά στο Johns Hopkins University (MA).

Δήμητρα Τσίγκου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Η Δήμητρα Τσίγκου είναι Βοηθός Ερευνήτρια στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), εξειδικευμένη σε ζητήματα ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και ερευνητική συνεργάτιδα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Ο ρόλος της Γερμανίας και της Γαλλίας στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης: Μια προσέγγιση συγκριτικής πολιτικής οικονομίας». Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, έχει απασχοληθεί ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου Πρωθυπουργού (Νοέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012) και ως Υπότροφος Βοηθός Ερευνήτρια της Ερευνητικής Έδρας του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη του ΕΛΙΑΜΕΠ (Δεκέμβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020). Έχει σημαντική ερευνητική εμπειρία σε προγράμματα σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Πέρη Μπαζώτη, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Η Πέρη Μπαζώτη είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΟΠΔΑ. Ο τίτλος της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η Διαγενεακή Κοινωνική Κινητικότητα στη Συγκριτική Πολιτική Οικονομία: Η Περίπτωση της Ευρώπης». Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Οικονομία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει απασχοληθεί ως βοηθός έρευνας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε ερευνητικά προγράμματα (Jean Monnet Network, HORIZON 2020) ενώ έχει υπάρξει και Υπότροφος Βοηθός Ερευνήτρια της Ερευνητικής Έδρας του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη του ΕΛΙΑΜΕΠ (2018-2019). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την οικονομική ανισότητα,  την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Παύλος Πετίδης

Ο Παύλος Πετίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαικές Σπουδές. Πραγματοποιεί παράλληλες σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας σε ζητήματα διοίκησης, οργάνωσης και ηγεσίας.  Έχει πραγματοποιήσει σειρά πρακτικών ασκήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Παρατηρητήριο για την Κρίση καθώς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στον παρόντα χρόνο, αποτελεί συνεργάτης του Δικτύου για τη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Diktio Network) και νέο μέλος της Ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, κινεζική και ισπανική γλώσσα.