Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δρ. Δημήτρης Κατσίκας, Διευθυντής, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτριος Χ. Κατσίκας σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στα χρηματοοικονομικά και στην διεθνή πολιτική οικονομία, στο London School of Economics, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του με θέμα την διακρατική ρυθμιστική εξουσία στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Έχει διδάξει στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Διπλωματική Ακαδημία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, υπήρξε υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής ή/και υπεύθυνος συντονισμού σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά και με την ελληνική κρίση. .

Δρ. Ναπολέων Μαραβέγιας, Αναπληρωτής Διευθυντής, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat με Άριστα με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης από το Πανεπιστήμιο της Grenoble. Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1997. Από το 2000 είναι Καθηγητής της “Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης” στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος τη διετία 2006-2008. Διετέλεσε επίσης από το 1999 ως το 2004 Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και 2003-2004 Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM). Το 2001 τιμήθηκε με παράσημο από τη Γαλλική Δημοκρατία για την προσφορά του στην επιστήμη. Το 2006, το 2009 και 2012 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ). Από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012. Από τον Μάρτιο του 2015 έως το 2019 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κληθεί να διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια (Oxford, Montpellier, Valencia). Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και Διευθυντής Σύνταξης του Επιστημονικού Περιοδικού «Περιφέρεια». Τέλος, αρθρογραφεί συχνά στον αθηναϊκό τύπο.

Δρ. Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

Ο Γιώργος Ανδρέου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο). Το 2001 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου και εξελέγη το 2009 λέκτορας, με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής (περιφερειακή/διαρθρωτική πολιτική), ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών στην ΕΕ και οι σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ. Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία Η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα (Παπαζήσης, Αθήνα 2007), άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Έχει επίσης επιμεληθεί το ειδικό αφιέρωμα της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης Θεσμοί, Δημόσιες Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα (τχ. 40, Ιούλιος 2013) και συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Cohesion Policy and Multi-level Governance in South East Europe (Routledge, Οxon 2011).

Δρ. Γιάννης Ελ. Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Ελ. Δούκας είναι Οικονομολόγος, Διδάκτορας Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με ειδίκευση στη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης. Η Διδακτορική Διατριβή του έχει θέμα την Πολιτική Οικονομία της Μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ανάπτυξη και Χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία και στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα Αγροτική Οικονομία και ως εισηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης τα μάθηματα Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και Διεθνές Εμπορικό και Χρηματοοικονομικό Σύστημα. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές ομάδες για την εκπόνηση μελετών, ως Ερευνητής με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικοκονομία.

Δρ. Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης είναι Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου με γνωστικό αντικείμενο «Δημόσιες Πολιτικές», Οικονομολόγος και Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το 2018 είναι Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εντοπίζονται στον τομέα της δημόσια πολιτικής, με εξειδίκευση στην έρευνα-τεχνολογία-καινοτομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια, και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, εκθέσεις και κείμενα εργασίας. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει –μεταξύ άλλων- Επιστημονικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (Ελλάδα) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Ελλάδα).

Δρ. Μάριος Ψυχάλης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Ο Μάριος Ψυχάλης είναι Λέκτορας στο επιστημονικό πεδίο «Δημόσια Οικονομικά» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου, ενώ παράλληλα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του Διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Π. Λιαργκόβα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου, μελετώντας την ανταπόκριση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Επιστημονικά άρθρα στα οποία έχει συμμετάσχει έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το European Review του εκδοτικού οίκου Cambridge University Press και το European Politics and Society του εκδοτικού οίκου Taylor & Francis, το International Review of Economics & Finance του εκδοτικού οίκου Elsevier.  Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια, έχοντας λάβει βραβεία νέου ερευνητή (Icodecon 2016) καθώς επίσης είναι κριτής σε ξενόγλωσσα περιοδικά, όπως το Journal of Political Science and International Relations, το Theoretical  Economics Letters, ενώ αρθρογραφία του έχει συμπεριληφθεί στην βάση δεδομένων για τον Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μεταξύ των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι η  δημοσιονομική διακυβέρνηση, η δημόσια οικονομική πολιτική και η μακροοικονομική σταθερότητα στην ΟΝΕ. Από το 2020 είναι εξωτερικός συνεργάτης του ΚΕΠΕ, συμμετέχοντας σε συγγραφή επιστημονικών εκθέσεων.  Αποτελεί μέλος διυπουργικών επιτροπών που παρακολουθούν την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων σε φορείς της κεντρικής διοίκησης. Τέλος έχει συμμετάσχει ως εισηγητής επιμορφωτικών σεμιναρίων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της  Ελλάδος σε τομείς του εσωτερικού ελέγχου, ως κύριος εισηγητής σε διαλέξεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και  του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Δρ. Μαρτίνος Λύκος

Ο Μαρτίνος Λύκος είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταπτυχιακού διπλώματος Αστικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham και διδακτορικού διπλώματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνεργάζεται με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και εργάζεται στη δημόσια διοίκηση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν στην αστική και περιφερειακή οικονομική, την οικονομική του χώρου, την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση.

Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου είναι Διεθνολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής την οποία υποστήριξε (με «άριστα») είναι: «Η οικονομική ισχύς της Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία: οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Σπούδασε Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και σε ιστοσελίδες ερευνητικών κέντρων στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία σε πανεπιστήμια της Ελλάδα και του εξωτερικού. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε. και τη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τις Τομεακές Πολιτικές και το Πολιτικό Σύστημα της Ε.Ε. Ομιλεί την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Δρ. Ιωάννης Βαρδόπουλος

Ο Ιωάννης Βαρδόπουλος σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του αρχικά στην προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και έπειτα στη βιώσιμη ανάπτυξη με υποτροφία αριστείας. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του μελέτης ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη αστική βιώσιμη ανάπτυξη υπό το πρίσμα των σύγχρονων πρακτικών επανάχρησης κτιρίων. Σήμερα διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα προσεγγίζοντας βασικούς προβληματισμούς του σύγχρονου δομημένου περιβάλλοντος. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στη βαθμίδα του Λέκτορα διδάσκοντας στρατηγικές σχεδιασμού και εφαρμογής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στη Κύπρο, ενώ παράλληλα επέβλεψε και αξιολόγησε σημαντικό αριθμό διπλωματικών μελετών μεταπτυχιακού επιπέδου. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, και συμμετείχε στην υλοποίηση, οργάνωση και συγγραφή πλήθους ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει συνολικά 35 δημοσιεύσεις, ενώ, κατέχει δείκτη επιστημονικής ποιότητας Η-index=11 και συγκεντρώνει πάνω από 350 αναφορές. Αποτελείται από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (WoS Impact Factor) >36, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, κριτικές επιστημονικών βιβλίων, και άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είναι πιστοποιημένος κριτής υποβληθέντων επιστημονικών άρθρων και αριθμεί 48 αξιολογήσεις για 16 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα των πτυχών της αστικής βιωσιμότητας.
Απασχολείται ως πολιτικός και περιβαλλοντολόγος μηχανικός, μελετητής και ερευνητής.
Κατέχει την αγγλική σε προχωρημένο επίπεδο αυτάρκειας και την γαλλική σε βασικό επίπεδο.

Γιώργος Οικονόμου

Ο Γιώργος Οικονόμου είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεθνών οικονομικών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (νυν ΜΒΑ). Ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ (Α΄κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών). Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (με «άριστα») στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία ΙΚΥ (Β΄ κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών). Τα πρώιμα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούσαν τον συγχρονισμό των οικονομικών κύκλων (business cycles) στην Ευρωζώνη. Πλέον εστιάζει σε ζητήματα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, ανάλυσης δημόσιας πολιτικής, (πολυεπίπεδης) διακυβέρνησης, εξευρωπαϊσμού, καθώς και λειτουργίας επιμέρους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Επιτροπή των Περιφερειών). Επίσης, είναι κριτής (reviewer) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ηλίας Νάτσιος

Ο Ηλίας Νάτσιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων. Στον παρόντα χρόνο εργάζεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην ψηφιακή οικονομία, την ενιαία αγορά, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Κωνσταντίνος Καζαντζής

Ο Κωνσταντίνος Καζαντζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίΕίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. ναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική. Στον παρόντα χρόνο διατελεί Υποψήφιος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική.

Παύλος Πετίδης

Ο Παύλος Πετίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαικές Σπουδές. Πραγματοποιεί παράλληλες σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας σε ζητήματα διοίκησης, οργάνωσης και ηγεσίας.  Έχει πραγματοποιήσει σειρά πρακτικών ασκήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Παρατηρητήριο για την Κρίση καθώς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στον παρόντα χρόνο, αποτελεί συνεργάτης του Δικτύου για τη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Diktio Network) και νέο μέλος της Ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, κινεζική και ισπανική γλώσσα.