Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ’ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat (1983) με Άριστα και με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης. Δίδαξε επίσης δύο χρόνια στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1982-83).

Στην Ελλάδα εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997). Από το 2000 είναι Καθηγητής της “Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης” στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος τη διετία 2006-2008.

Από το 1999 ως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το 2003-2004 Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM). Το 2001 τιμήθηκε με παράσημο από τη Γαλλική Δημοκρατία για την προσφορά του στην επιστήμη. Το 2006, το 2009 και 2012 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και από το 2008 μέχρι το 2010 υπήρξε μέλος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012. Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Αναπληρωτής Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κληθεί να διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια (Oxford, Montpellier, Valencia). Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και Διευθυντής Σύνταξης του Επιστημονικού Περιοδικού «Περιφέρεια». Τέλος, αρθρογραφεί συχνά στον αθηναϊκό τύπο.

Δημήτρης Κατσίκας, Διευθυντής, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Δημήτριος Χ. Κατσίκας σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στα χρηματοοικονομικά και στην διεθνή πολιτική οικονομία, στο London School of Economics, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του με θέμα την διακρατική ρυθμιστική εξουσία στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Το 2010 εκλέχθηκε στη θέση του Λέκτορα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διδάξει στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Διπλωματική Ακαδημία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, υπήρξε υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής ή/και υπεύθυνος συντονισμού σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά και με την ελληνική κρίση. Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι ο Υπεύθυνος του νέου Παρατηρητηρίου για την Κρίση που δημιούργησε το ΕΛΙΑΜΕΠ για την προαγωγή του δημόσιου διαλόγου και της έρευνας γύρω από την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Γιώργος Ανδρέου, Επ. Καθηγητής ΑΠΘ

Ο Γιώργος Ανδρέου σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Κολέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο). Το 2001 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου και εξελέγη το 2009 λέκτορας, με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η πολιτική συνοχής (περιφερειακή/διαρθρωτική πολιτική), ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών στην ΕΕ και οι σχέσεις Ελλάδας και ΕΕ. Έχει δημοσιεύσει τη μονογραφία Η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα (Παπαζήσης, Αθήνα 2007), άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους.

Έχει επίσης επιμεληθεί το ειδικό αφιέρωμα της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης Θεσμοί, Δημόσιες Πολιτικές και Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα (τχ. 40, Ιούλιος 2013) και συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Cohesion Policy and Multi-level Governance in South East Europe (Routledge, Οxon 2011).

Μαρτίνος Λύκος, Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Μαρτίνος Λύκος είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταπτυχιακού διπλώματος Αστικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham και διδακτορικού διπλώματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Συνεργάζεται με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και εργάζεται στη δημόσια διοίκηση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν στην αστική και περιφερειακή οικονομική, την οικονομική του χώρου, την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση.

Γιάννης Ελ. Δούκας, Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Γιάννης Ελ. Δούκας είναι Οικονομολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Η Διδακτορική Διατριβή του έχει θέμα την Πολιτική Οικονομία της Μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ανάπτυξη και Χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία και στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει διδάξει ως εντεταλμένος διδασκαλίας στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα Αγροτική Οικονομία και ως εισηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης τα μάθηματα Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και Διεθνές Εμπορικό και Χρηματοοικονομικό Σύστημα.

Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές ομάδες για την εκπόνηση μελετών, ως Ερευνητής με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικοκονομία.

Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης είναι Διδάκτορας Ευρωπαϊκών και Διεθνών σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού και του έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ευρωπαϊκών Μελετών από την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημόσια πολιτική. Την περίοδο 2009-2011 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Γιώργος Οικονόμου, Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Γιώργος Οικονόμου είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεθνών οικονομικών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (νυν ΜΒΑ). Ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του ΙΚΥ (Α΄κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών).

Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (με «άριστα») στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία ΙΚΥ (Β΄ κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών).

Τα πρώιμα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούσαν τον συγχρονισμό των οικονομικών κύκλων (business cycles) στην Ευρωζώνη. Πλέον εστιάζει σε ζητήματα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, ανάλυσης δημόσιας πολιτικής, (πολυεπίπεδης) διακυβέρνησης, εξευρωπαϊσμού, καθώς και λειτουργίας επιμέρους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Επιτροπή των Περιφερειών). Επίσης, είναι κριτής (reviewer) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μαρία Αγγελοπούλου, διδάκτορας St Andrews

Η Μαρία Αγγελοπούλου το 2014 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του St Andrews, United Kingdom, όπου εκπόνησε με τιμητική διάκριση τη διδακτορική της διατριβή εντρυφώντας σε θέματα οικονομικής και πολιτικής επιστήμης και αναλύοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. υπό το πλαίσιο της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής κρίσης. Επίσης, το 2009 απέκτησε με άριστα Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από το University of St Andrews, United Kingdom, στο τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Διαθέτει πτυχίο στην κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσια Διοίκηση» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου στην Κύπρο, ενώ διαθέτει διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο του St Andrews-United Kingdom και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα υλοποιημένα από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών (ΙΔΟΣ), το Ελληνικό ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επιπλέον, έχει εργασθεί ως συντονίστρια έρευνας και ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα Ευρωπαϊκών πολιτικών. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ηλίας Νάτσιος, Yπ. Διδάκτορας, ΕΚΠΑ

Ο Ηλίας Νάτσιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων. Στον παρόντα χρόνο εργάζεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν στην ψηφιακή οικονομία, την ενιαία αγορά, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Κωνσταντίνος Καζαντζής, Υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Καζαντζής είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική. Στον παρόντα χρόνο διατελεί Υποψήφιος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική.

Παύλος Πετίδης, Απόφοιτος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Ο Παύλος Πετίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαικές Σπουδές. Πραγματοποιεί παράλληλες σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας σε ζητήματα διοίκησης, οργάνωσης και ηγεσίας.  Έχει πραγματοποιήσει σειρά πρακτικών ασκήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Παρατηρητήριο για την Κρίση καθώς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στον παρόντα χρόνο, αποτελεί συνεργάτης του Δικτύου για τη Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Diktio Network) και νέο μέλος της Ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης. Ομιλεί την αγγλική, γαλλική, κινεζική και ισπανική γλώσσα.

Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου είναι Διεθνολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής την οποία υποστήριξε (με «άριστα») είναι: «Η οικονομική ισχύς της Ε.Ε. στην παγκόσμια οικονομία: οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Σπούδασε Διεθνείς & Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και σε ιστοσελίδες ερευνητικών κέντρων στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία σε πανεπιστήμια της Ελλάδα και του εξωτερικού. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε. και τη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τις Τομεακές Πολιτικές και το Πολιτικό Σύστημα της Ε.Ε. Ομιλεί την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.