Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΕΠΟ

Η ΕΔΕΠΟ έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά την παρουσία του με μια σειρά από πρωτοβουλίες. Πιο αναλυτικά:

Εκδόσεις
Τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας θεώρησαν εξαρχής ότι το αποτύπωμα των δράσεων της θα ενισχυθεί σημαντικά μέσα από την ενεργή παρουσία της στον χώρο των επιστημονικών εκδόσεων. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε ένας από τους βασικούς πυλώνες της Εταιρείας να είναι η καθιερωμένη, εδώ και χρόνια, επιστημονική επιθεώρηση «Περιφέρεια | Region & Periphery» που εκδίδεται από το Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης (ΕΚΟΠΔΑ).
Προκειμένου να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο και να εξυπηρετήσει καλύτερα την επιστημονική κατεύθυνση της Εταιρείας, η επιστημονική επιθεώρηση μετονομάστηκε σε «Περιφέρεια | Regional Integration: Politics, Economics and Governance». Η επιθεώρηση φιλοξενείται στην πλατφόρμα ejournals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και είναι ανοιχτής πρόσβασης, χωρίς επιβάρυνση για τους συγγραφείς ή τους αναγνώστες. Η νέα επιθεώρηση φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ΕΔΕΠΟ, με στόχο την αναβάθμιση της και την ένταξη της σε διεθνείς βιβλιογραφικές βάσεις.
Το πρώτο τεύχος της νέας επιθεώρησης ήταν το χειμερινό τεύχος του 2023, το οποίο ήταν ένα ειδικό τεύχος με στόχο να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στην νέα εποχή της επιθεώρησης, αλλά και να αναδείξει τη δράση της Εταιρείας. Για τον λόγο αυτό, στις 9 Μαΐου 2023, η επιθεώρηση απηύθυνε μια δημόσια πρόκληση (call for papers) για τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων στο πλαίσιο ειδικού τεύχους με τίτλο «Δομικές μεταβάσεις και πολυκρίσεις στην παγκόσμια οικονομία: Προκλήσεις για την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση». Μπορείτε να βρείτε όλα τα τεύχη και τις προσκλήσης για υποβολές άρθρων στη σελίδα της επιθεώρησης.

Επιστημονικά Συνέδρια

  • Η ΕΔΕΠΟ οργάνωσε με επιτυχία από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) το Δ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, στην Αθήνα, στις 28-30 Μαρτίου 2024. Η θεματική του Συνεδρίου ήταν «Η Διεθνής Πολιτική Οικονομία στον 21ο Αιώνα: Από την παγκοσμιοποίηση στον πολυκεντρισμό;» και στόχο είχε να φέρει στο προσκήνιο τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία ως έναν λιγότερο προβεβλημένο επιστημονικό κλάδο στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα που έχουν υπονομεύσει την ισχυρή τάση παγκοσμιοποίησης των προηγούμενων ετών και ευνοούν τη μετάβαση προς έναν πολυκεντρικό διεθνές σύστημα. Οι εργασίες του Συνεδρίου διήρκεσαν 3 ημέρες κατά τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα ερευνών που άπτονται διαφορετικών ενοτήτων στο πλαίσιο της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας όπως η Διεθνής Πολιτική Οικονομία της Ενέργειας, οι Γεωπολιτικές και Γεωοικονομικές Προκλήσεις, το Διεθνές Νομισματικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Επιστήμη και Τεχνολογική Καινοτομία μεταξύ άλλων. Παράλληλα αναδείχθηκε το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης στη μελέτη της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής της Εναρκτήριας Συνεδρίασης ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ενώ στο Συνέδριο συμμετείχε ως Κεντρικός Ομιλητής ο Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβυς - Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. Επιλεγμένες εισηγήσεις από το Συνέδριο θα εκδοθούν σε συλλογικό τόμο από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Βρείτε διαθέσιμη εδώ την πρόσκληση του Συνεδρίου και εδώ το πλήρες πρόγραμμα.

Βρείτε εδώ την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα.